"Perunatkin pitää itse kuoria"

Päivä: 

Su. 27.3.2011

Retkikohde: 

Heisanharju

Tienviitta27.3. lumikenkäretkemme suuntautui kohti Kouvolan pohjoisperukoita - vietimme muutaman tunnin retkeillen Heisanharjun maisemissa. Otsikko tulee taas Heisanharjun kodalla käydystä keskustelusta, missä pohdittiin elämän muuttumisesta itsenäisen Jaalan kunnan ajoista. Palveluiden vähenemisestä valittivat vanhemmat ja 8-vuotias Julia tyttö lisäsi, että koulussakin pitää nykyään kuoria itse perunat.

Heisanharjulle menevä tie oli aurattu n. 1,5 km:n päähän kodasta. Hyökkärin Jorma ja Sahasen Ilkka olivat menneet jo aiemmin kodalle tulia tekemään, Piekiäisen Maarit Julia tyttärensä ja Luru koiransa kanssa kulkivat meidän kanssamme Heisanharjulle. Saavuimme Iso Luotojärven rantaan, missä Jorma moottorikelkkansa kanssa oli ahvenia narraamassa tai itse asiassa saaliista päätellen ahventen narrattavana. Toisin kuin tammikuisella lumikenkäretkellä lumi kantoi erittäin hyvin. Pian riisuimme lumikenkämme jaloistamme ja kopistelimme kotaan sisään, missä Ilkan kahvivesi alkoi jo kiehua. Juttu luisti eväiden syönnin ohessa ja vanhemmat konkarit olivat pian omissa lapinreissukokemuksissaan.

Evästelyn jälkeen jätimme reppumme kotaan ja kuljimme Kelesjärven yli kapealle ja komealle Heisanharjun harjanteelle. Harri tutki pari geokätköpaikkaa, mutta valitettavasti ne eivät olleet talviaikana löydettäviä kätköjä. Kuljimme jonkin matkaa harjannetta myöten pohjoiseen ja laskeuduimme takaisin Kelesjärvelle varsin jyrkästä kohdasta. Monelle tällainen laskeutuminen lumikengillä oli uusi kokemus, sillä retkireittimme ovat yleensä kulkeneet varsin tasaisilla mailla.Heisanharjun kota

Luonnon kauneutta ihasteltiin, tutkittiin majavan kaluamia haavan runkoja ja arvuuteltiin puiden tyvipälvissä näkyviä kasveja. Ilkka oli pitänyt kahvin kuumana ja pienen tauon jälkeen kiittelimme isäntiämme, heitimme reppumme selkään ja lähdimme palailemaan autoillemme hienojen yhdessä vietettyjen hetkien jälkeen.

Melkeinpä vannoimme Jorman kanssa, että tällaisia yhteisiä tapahtumia tullaan jatkossakin järjestämään puolin ja toisin.

Teksti: Pekka Ahokas
Kuvat: Armi, Lassi ja Pekka

Tagit: 

 

Lajiesittely